Hoe zorg je ervoor dat jouw video nét dat specifieke doel bereikt? Het begint allemaal bij een sterke briefing. We leren je hoe je je ideeën helder kan overbrengen aan je videopartner.
Een goede video start bij het neerschrijven van het doel. Een goed gedefinieerd doel geeft richting aan je verhaal, de visuele stijl en de technische keuzes. Werk daarbij toe naar één call-to-action, slogan of pointe en vermijd het combineren van doelen. Zo zorg je ervoor dat je boodschap steeds krachtig en consistent is. Geef ook zeker mee waarom je dat doel wil halen en of er nog andere parallelle acties lopen om het te behalen. Tenslotte heeft ook de doelgroep invloed op hoe je een video vormgeeft. Beschrijf deze dus zo uitgebreid mogelijk. Elke beslissing in het productieproces draagt dus bij aan het bereiken van het doel.
Een voorbeeld: Stel, je wil de juiste sollicitanten aantrekken. Een sterke employer branding video kan laten zien wat jouw bedrijf uniek maakt door echte verhalen van medewerkers te tonen, de bedrijfscultuur in beeld te brengen en aan te sporen met directe call-to-actions.
Om het verhaal van je video te bepalen, doe je best zelf eens een poging om de inhoud neer te schrijven. Het is wat je publiek zal aanspreken, boeien en overtuigen. Zorg er dus voor dat de inhoud relevant en waardevol is. De insteek ervan kan informatief, ludiek of emotioneel zijn, zolang de video je doelgroep aanspreekt.
Tips voor het uitschrijven van je verhaal:
Als je al een visie hebt rond de gewenste visuele stijl en technische specificaties, vermeld je die ook best in je briefing. Dit gaat van formaten en lengte, over tone-of-voice, tot muziekvoorkeuren.
No stress, het is ook oké als je dit allemaal nog niet weet. Je videopartner kan je hier zeker ook advies in geven.
Probeer op voorhand een budgetkader door te geven. Dit helpt bij het opstellen van een realistische aanpak en voorkomt teleurstellingen doordat ideeën en concepten binnen de financiële mogelijkheden worden gehouden. Met een vastgesteld budget kan je videopartner efficiënter middelen inzetten, creatieve oplossingen bieden en onverwachte kosten vermijden.
Bovendien zorgt open communicatie over het budget voor een betere samenwerking en transparantie, wat het productieproces soepeler maakt en wederzijds vertrouwen bevordert. Zo wordt jouw visie werkelijkheid binnen de financiële mogelijkheden, zonder onaangename verrassingen.
Een goede briefing is als een routekaart voor je videoproject: het wijst alle betrokkenen de juiste richting uit. Door je doelen, verhaal en technische eisen duidelijk te communiceren, kan je samen met je videopartner tot een eindproduct komen dat je verwachtingen overtreft.
Get in touch with Martijn.
Zin om je te verdiepen in onze blog?
Duik dan in onze Peloton Insider.